BLOG

Tramer Kaydı Nedir, Kaskoyu Etkiler Mi?

Tramer Kaydı Nedir?

Tüm sigorta bilgilerinin bir araya getirildiği, toplandığı ve görüntülendiği sisteme, tramer denmektedir. Tramer kaydı sorgulama işlemi sonucunda aracın sigorta bilgilerine ulaşmak, kaza geçmişini öğrenmek ve ağır hasarının olup olmadığını kolayca takip etmek mümkündür. Böylece sigorta bilgilerinin kayıt altında tutulmasını sağlarken kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulmanız konusunda önemli bir etkisi bulunmaktadır. Tramer kaydının kullanılması halinde bir veri deposu oluşturulmaktadır. Bireylerin ikinci el araba alırken ve sigorta şirketlerince araç sigortası yapılırken kullanılan bir sistem türüdür. Bu sistemin kullanılması sayesinde alıcıların daha rahat bir şekilde hareket etmesi mümkündür. 

Araç tramer kaydı sorgulama işlemleri, resmi bir kurum olarak sürdürülmektedir. Tramer kaydının açılımı, ise Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi olarak bilinmektedir. Sigorta şirketinin bir araç için yapmış olduğu işlemlerin tümü ise Tramer kaydına yansıtılmaktadır. Böylece araçlarda değişen parçalar, hasar, onarım işlemleri, sigorta bilgileri net bir şekilde gözlemlenmektedir. Özel tamir işlemlerinde yapılmakta olan bakım, onarım gibi detaylar ise kayıt altına alınmaz. Tramer kaydı sorgulama sırasında bu bilgilere ulaşılmaz. Tramer kaydı sırasında aracın kaskosunun durumu, trafik sigortası durumu, araç hasar kaydı ve kaza tespit tutanağına göre aracın kaza durumu öğrenilmektedir.

Tramer Kaydı Nedir, Kaskoyu  Etkiler Mi?

Tramer Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Tramer kaydı öğrenme işlemleri için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sitesi üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. Aynı zamanda web sitesi ve mobil uygulama içerisinde de çeşitli sorgulamaların yapılması mümkündür. Tramer kaydı sorgulamak istediğinizde SMS yöntemini de kullanabilirsiniz. Ek olarak plaka tramer sorgu işlemleri de yapılmaktadır. Tramer kaydı sorgulama işlemini SMS ile yapmak istediğiniz zaman 5664’e SMS gönderebilirsiniz. Tüm operatörler için de bu numarayı kullanarak sorgulama yapabilirsiniz. Hasar geçmişini sorgulamak istiyorsanız o zaman araç plaka numarasını paylaşabilirsiniz. Örneklendirmek gerekirse de araç plakasını yazıp 5664’e mesaj atabilirsiniz. 

Eksper raporu bulunan kazalarda parça değişimlerini sorgulamak istiyorsanız “PARCA” yazıp boşluk bırakmalı, plaka numarasını yazdıktan sonra da hasar tarihini gün, ay ve yıl şeklinde eklemelisiniz. Bu şekilde 5664’e mesaj gönderebilirsiniz. Araçla ilgili detaylı bilgi almak istediğiniz zaman ise “DETAY” yazıp gönderim sağlayabilirsiniz. Tramer kaydı sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden kendi şifrenizle yaptığınız zaman da ücretsiz bir şekilde bilgi alabilirsiniz.  

Tramer Kaydı Olan Araç Alınır Mı?

Tramer sorgulaması yapıldığı zaman araçla ilgili sigorta bilgilerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak bazı araçlarda hasarlar az olduğu zaman sigortaya bildirim sağlanmamaktadır. Bu da sigortaya bildirilmediğinden ötürü hasarla ilgili bilgi sahibi olmayı zor hale getirmektedir. Yine de bilmeniz gerekir ki büyük bir hasar geçmişine sahip olan araçların, bu olayı saklaması söz konusu değildir. Bundan ötürü gerekli bilgi kayıtlarına tramer kaydından ulaşmak mümkündür. Almak istediğiniz arabanın sigortasının bulunup bulunmadığını, kaza sırasında ne gibi işlemlerin yapıldığını ve poliçe bilgilerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Tramer kaydı aracınızı satın aldığınız zaman ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağınızı da göstermektedir. Bu konuda risklerin engellenmesine yardımcı olan bir güvence olarak tanımlanmaktadır. Bilinçli bir şekilde araç satın almanız sayesinde, bilmeden satın almanıza göre büyük bir avantaj da elde etmiş olursunuz. Bilinçli şekilde hareket etmediğiniz zaman araç alımlarındaki zararınız da büyük olacaktır. Tüm bunlara karşı dikkatli olmanızda fayda vardır. 

Trafik Sigorta Bilgi kayıtları üzerinden pek çok bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Araçlarla ilgili sorgulamalar sonucunda tüm bilgilere bir doküman ile bilgi alabilirsiniz. Ancak bu dokümanların çıktısını almak faydalıdır. Bu sayede ikinci el olarak satın alacağınız araçla ilgili daha fazla bilgi elde edebilirsiniz. Bu konuda karar vermeniz de bir hayli zordur. Arabanın genel analizinin çıkıp çıkmadığını öğrenebilirsiniz. Diğer yandan tramer kaydı sorgulaması ile güvenli bir sorgulama yapmış olursunuz. Alacağınız araç kusurlu mu kusursuz mu öğrenebilirsiniz. 

Tramer Kaydı ile Hasar Kaydı Arasındaki Farklar

Birçok kişi tramer kaydı ile hasar kaydı kavramlarının aynı anlamları taşıdığını düşünmektedir. Oysa tramer kaydı ve hasar kaydı arasında farklar vardır. Bu farklar, yanılgının giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Tramer kaydı, hasar kaydını da kapsamaktadır. Yani geniş ölçekli bir veriyle ulaşmanıza yardımcı olmaktadır. Hasar kaydı ise sadece araçta kazayla ilgili hasarları göstermektedir. Tramer kaydı içerisinde hasar kaydının haricinde farklı araç kusurlarının da öğrenilmesi mümkündür. Sigorta içerisinde gerçekleştirilmekte olan işlemlerin bilgilerine net bir şekilde ulaşmanızı sağlamaktadır. 

Tramer Kaydı Kaskoyu Etkiler Mi?

Kasko yapılırken hazırlanmakta olan poliçelerin detayları oldukça önemlidir. Çünkü kaza sonrasında oluşabilecek onarımdan kaynaklı değer kayıplarının, teminat altına alınmaması söz konusudur. Diğer yandan kasko şirketleri değer kaybını teminat altına almamaktadır. Bu durum kasko şirketinde farklılık da göstermemektedir. Bu yüzden tramer kaydı olan araçların kaskosu yapılırken iyi bir araştırma yapılmasında fayda vardır. Sunulan teminatların içeriklerini de gözden geçirmeniz gerekmektedir. Tramer kaydı içeriğine göre, kasko fiyatınızın da değişmesi mümkündür. Tramer kaydı içerisinde aracınızla ilgili kaza, hasar durumları bulunduğunda, fiyatın artması söz konusudur. Aynı zamanda bazı şirketler, tramer kaydında hasarla ilgili detayları bulunan araçlara kasko yapmayabilmektedir. Riskli bulunan araçların yeniden kasko poliçesi alamaması gibi durumlar olabilmektedir. Bu da kasko şirketi tarafından, aracın trafiğe çıkmasının yüksek riskli kabul edilmesinden kaynaklanmaktadır. Buna göre kasko detayları da ortaya çıkabilmektedir. 


İlgili diğer yazılar